icon

اطلاعات و صورت‌های مالی

EN
شرکت:
توسعه صنايع خودرو
سرمایه ثبت شده:
1,883,167
نماد:
خساپا27
سرمایه ثبت نشده:
0
کد صنعت (ISIC):
اطلاعات و صورت‌های مالی 12 ماهه منتهی به 1395/12/30 (حسابرسی شده)
سال مالی منتهی به:
1395/12/30
وضعیت ناشر:
ثبت نشده نزد سازمان
information اطلاعات نمایش داده شده با اطلاعات امضا شده مطابقت دارد

کلیه مبالغ درج شده به میلیون ریال می باشد

گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانونی
به مجمع عمومی صاحبان سهام توسعه صنايع خودرو

1. صورتهاي مالي تلفيقي گروه و شرکت توسعه صنايع خودرو (سهامي خاص) شامل ترازنامه به تاريخ 30 اسفندماه 1395 و صورتهاي سود و زيان، سود و زيان جامع و جريان وجوه نقد براي سال مالي منتهي به تاريخ مزبور و يادداشت¬هاي توضيحي 1 تا 37 توسط اين موسسه، حسابرسي شده است.

2. مسئوليت تهيه صورتهاي مالي ياد شده طبق استانداردهاي حسابداري، با هيات مديره شرکت است. اين مسئوليت شامل طراحي، اعمال و حفظ کنترلهاي داخلي مربوط به تهيه صورتهاي مالي است به گونه‌اي که اين صورتها، عاري از تحريف با اهميت ناشي از تقلب يا اشتباه باشد.

3. مسئوليت اين موسسه، اظهار نظر نسبت به صورتهاي مالي ياد شده بر اساس حسابرسي انجام شده طبق استانداردهاي حسابرسي است. استانداردهاي مزبور ايجاب مي‌کند اين موسسه الزامات آئين رفتار حرفه‌اي را رعايت و حسابرسي را به گونه‌اي برنامه‌ريزي و اجرا کند که از نبود تحريف با اهميت در صورتهاي مالي، اطمينان معقول کسب شود. حسابرسي شامل اجراي روشهايي براي کسب شواهد حسابرسي درباره مبالغ و ديگر اطلاعات افشا شده در صورتهاي مالي است. انتخاب روشهاي حسابرسي، به قضاوت حسابرس، از جمله ارزيابي خطرهاي تحريف با اهميت ناشي از تقلب يا اشتباه در صورتهاي مالي، بستگي دارد. براي ارزيابي اين خطرها، کنترلهاي داخلي مربوط به تهيه و ارائه صورتهاي مالي به منظور طراحي روشهاي حسابرسي مناسب شرايط موجود، و نه به قصد اظهارنظر نسبت به اثربخشي کنترلهاي داخلي واحد تجاري، بررسي مي‌شود. حسابرسي همچنين شامل ارزيابي مناسب بودن رويه‌هاي حسابداري استفاده شده و معقول بودن برآوردهاي حسابداري انجام شده توسط هيات مديره و نيز ارزيابي کليت ارائه صورتهاي مالي است. اين موسسه اعتقاد دارد که شواهد حسابرسي کسب شده، براي اظهارنظر مشروط نسبت به صورتهاي مالي، کافي و مناسب است. همچنين اين مؤسسه مسئوليت دارد، ضمن ايفاي وظايف بازرس قانوني، موارد لازم و نيز موارد عدم رعايت الزامات قانوني مقرر در اصلاحيه قانون تجارت و مفاد اساسنامه شرکت را به مجمع عمومي عادي صاحبان سهام گزارش کند.

4. استانداردهاي حسابداري در خصوص اعمال روش ارزش ويژه براي سرمايه گذاري هاي بلندمدت گروه در شرکتهاي رنو پارس و ونيراتو به ميزان 414ر1 ميليارد ريال رعايت نگرديده است. در صورت اعمال تعديلات مورد لزوم، سرمايه‎گذاري هاي بلند مدت و زيان انباشته پايان سال صورتهاي مالي تلفيقي گروه معادل مبلغ فوق‎‎الذکر به ترتيب کاهش و افزايش خواهد يافت.
5. نتايج عمليات شرکتهاي سرمايه‎پذير رنو پارس (عمدتا ناشي از کاهش نرخ ريال در برابر ارزهاي خارجي) و ونيراتو، طي سالهاي اخير منجر به زيان گرديده به طوريکه زيان انباشته شرکتهاي مزبور براساس آخرين اطلاعات مالي در دسترس (31 دسامبر 2016) مبلغ 521ر3 ميليارد ريال مي‎باشد. مديريت شرکت با اعتقاد به جبران زيان از محل سودهاي سنوات بعد کاهش ارزش انباشته سرمايه¬گذاري از اين بابت در صورتهاي مالي مورد گزارش منظور ننموده است. با توجه به مراتب فوق و در غياب اطلاعات مربوط به خالص ارزش بازيافتني سرمايه‎گذاريهاي مزبور جمعا به بهاي تمام شده 414ر1 ميليارد ريال (موضوع يادداشت توضيحي 9 صورتهاي مالي) و همچنين چگونگي بازيافت مطالبات از شرکت ونيراتو به مبلغ 237/7ميليارد ريال (شامل 232 ميليارد ريال مانده سنواتي)، تعيين ميزان تعديلات مورد لزوم از اين بابت بر صورتهاي مالي مورد گزارش، در شرايط حاضر براي اين موسسه فراهم نشده است.
6. سرفصل‎هاي دريافتني‎هاي تجاري و غيرتجاري و پيش‎پرداخت‎هاي شرکت اصلي (موضوع يادداشتهاي توضيحي 6 و 8 صورتهاي مالي) جمعا شامل 20/9ميليارد ريال مطالبات راکد و سنواتي (عمدتا شرکت حفيظ دريا) مي‎باشد که ذخيره‎اي از اين بابت در حسابها منظور نشده است. به نظر اين موسسه اعمال تعديلاتي از اين بابت بر صورتهاي مالي مورد گزارش ضروري مي باشد. ليکن، در غياب اطلاعات مربوط به چگونگي بازيافت مطالبات مزبور، تعيين ميزان آن در شرايط حاضر براي اين موسسه امکان پذير نمي باشد.
7. سازمان تامين اجتماعي براساس برگ اعلام بدهي شرکت فرعي (يادداشتهاي توضيحي 4-6 و 3-35 صورتهاي مالي)، حق بيمه سالهاي 1379 لغايت 1392 شرکت را به ميزان 17/3ميليارد ريال بيش از مانده دفتري آن تعيين نموده که مبلغ 19/7 ميليارد ريال (شامل جرائم تاخير در تسويه) از اين بابت پرداخت و تحت سرفصل حسابهاي دريافتني منعکس و به دليل اعتراض شرکت به راي صادره ذخيره اي از اين بابت در صورتهاي مالي مورد گزارش منظور نشده است. با توجه به مراتب فوق، هر چند احتساب ذخيره از اين بابت در حسابها ضروري مي باشد ليکن، تعيين ميزان بدهي قطعي گروه پس از مشخص شدن نتيجه اعتراض و همچنين بررسي و اظهارنظر مقامات سازمان مزبور نسبت به حق بيمه سالهاي 1393 لغايت پايان سال مورد گزارش، امکان پذير مي باشد
8. سازمان امور مالياتي براساس برگهاي تشخيص ماليات صادره از شرکت فرعي مجموعه هاي پرسي توسعه صنايع خودرو بابت عملکرد سالهاي 1392 و 1393 و حقوق سال 1392 جمعا مبلغ 29/5 ميليارد ريال مطالبه نموده که مورد اعتراض شرکت قرار گرفته و ذخيره اي از بابت آن در حسابها منظور نشده است. همچنين نتايج عمليات سال 1394 شرکت فرعي منجر به زيان شده و ماليات عملکرد سال 1395 آن براساس سود ابرازي و پس از اعمال معافيت هاي قانوني مربوط و زيانهاي تاييد شده سنوات قبل محاسبه و در حسابها منظور شده است. مضافا ، دفاتر شرکت مزبور از بابت ماليات و عوارض بر ارزش افزوده سالهاي 1389 لغايت 1393 (به شرح يادداشت توضيحي 5-35 صورتهاي مالي) در جريان رسيدگي مي باشد که نتايج آن تاکنون به شرکت اعلام نشده است. با توجه به مراتب فوق و سوابق مالياتي شرکت، به نظر اين موسسه احتساب ذخيره اضافي از بابت عملکرد سالهاي فوق‎الذکر در حسابها ضروري مي باشد ليکن، تعيين ميزان تعهدات قطعي گروه پس از مشخص شدن نتيجه اعتراض به برگهاي تشخيص ماليات صادره و نيز بررسي و اظهار نظر نهايي مقامات مالياتي درخصوص عملکرد سالهاي رسيدگي نشده، امکان‎پذير مي‎باشد.
9. هزينه هاي جذب نشده در توليد شرکت فرعي مجموعه هاي پرسي توسعه صنايع خودرو به مبلغ 1/5 ميليارد ريال (يادداشت توضيحي 29 صورتهاي مالي) محاسبه و در صورتهاي مالي منعکس شده است. با توجه به ساعات توقف خطوط توليدي شرکت، به نظر اين موسسه، هزينه هاي مذکور بيش از مبلغ فوق الذکر مي باشد و اعمال تعديلاتي از اين بابت بر صورتهاي مالي مورد گزارش ضرورت دارد ليکن، به دليل عدم دسترسي به اطلاعات مربوط به ظرفيت قابل دسترس ماشين آلات توليدي به طور کامل، تعيين ميزان آثار مالي آن بر صورتهاي مالي مورد گزارش، در شرايط حاضر براي اين موسسه مقدور نمي باشد.
10. صورت تطبيق حسابهاي في مابين گروه و شرکت اصلي با شرکتهاي ساپکو و سايپا با مانده بدهکاري به مبلغ 228 ميليارد ريال و مانده بستانکاري به مبلغ 270 ميليارد ريال تا تاريخ تهيه اين گزارش واصل نگرديده است. با توجه به مراتب فوق تعيين آثار مالي تعديلات احتمالي که در صورت دريافت صورت تطبيق‎هاي فوق‌الذکر بر صورتهاي مالي مورد گزارش ضرورت مي يافت، در شرايط حاضر براي اين موسسه امکان پذير نمي باشد.

11. به نظر اين موسسه، به استثناي آثار موارد مندرج در بندهاي 4 الي 9 و همچنين به استثناي آثار احتمالي مورد مندرج در بند 10، صورتهاي مالي ياد شده در بالا، وضعيت مالي گروه و شرکت توسعه صنايع خودرو (سهامي خاص) در تاريخ 30 اسفند ماه 1395 و عملکرد مالي و جريانهاي نقدي گروه و شرکت را براي سال مالي منتهي به تاريخ مزبور، از تمام جنبه‌هاي با اهميت، طبق استانداردهاي حسابداري، به نحو مطلوب نشان مي‌دهد.

12. همانگونه که در يادداشت هاي توضيحي 4-12 و 1-7 صورتهاي مالي منعکس است، داراييهاي ثابت مشهود شرکت اصلي به بهاي تمام شده 12/4ميليارد ريال تا مبلغ 13/3ميليارد ريال (به استثناي ماشين آلات و ابزارآلات) در مقابل حوادث احتمالي تحت پوشش بيمه اي مي باشد. اظهارنظر اين موسسه در اثر مفاد اين بند مشروط نشده است.

13. مفاد ماده 40 اصلاحيه قانون تجارت در خصوص امضاء دفتر نقل و انتقال سهام توسط انتقال دهنده، رعايت نشده است.
14. پرداخت حقوق و مزاياي مديران شرکت در چارچوب اصلاحيه قانون تجارت، مصوبات مجامع عمومي، هيات مديره و آئين‎نامه‎هاي حقوق و دستمزد شرکت صورت گرفته است. با توجه به ترکيب سهامداران شرکت اظهارنظر درخصوص لزوم رعايت مفاد ماده 84 قانون الحاق مقررات مالي دولت و سقف تعيين شده در آن براي حقوق و مزاياي مديران، براي اين موسسه امکان پذير نمي باشد.
15. اقدامات شرکت درخصوص انجام تکاليف مقرر در مجمع عمومي عادي مورخ 18 خردادماه 1395 صاحبان سهام، در ارتباط با بند هاي 5 الي 10 ، تعيين تکليف وجوه واريزي برخي از سهامداران جهت افزايش سرمايه و ارائه دلايل توجيهي در خصوص تقبل 9/2 ميليارد ريال هزينه کارمزد وصول مطالبات، منجر به نتيجه قطعي نگرديده است.
16. بابت عوارض و ماليات بر ارزش افزوده شرکت براي سال هاي 1389 لغايت 1393 طبق برگ اجرائيه مبلغ 44/5ميليارد ريال مطالبه شده که احدي از سهامداران( شرکت ايران خودرو) با پرداخت مبلغ 48/1ميليارد ريال بدهي فوق را در سال مورد گزارش تصفيه نموده است. با توجه به عدم دسترسي به مدارک پرداخت، رعايت صرفه و صلاح شرکت درخصوص اضافه پرداختي براي اين موسسه محرز نشده است.
17. معاملات مندرج در يادداشت توضيحي 2-37 صورتهاي مالي به عنوان کليه معاملات مشمول ماده 129 اصلاحيه قانون تجارت که طي سال مالي مورد گزارش انجام شده و توسط هيأت مديره شرکت به اطلاع اين موسسه رسيده، مورد بررسي قرار گرفته است. در مورد معاملات مذکور، مفاد ماده فوق مبني بر کسب مجوز از هيأت مديره و عدم شرکت مدير ذينفع در راي گيري رعايت شده است. معهذا، به نظر اين موسسه معاملات مزبور در چارچوب روابط بين شرکتهاي گروه صورت گرفته است.
18. گزارش هيأت مديره درباره فعاليت و وضع عمومي شرکت، موضوع ماده 232 اصلاحيه قانون تجارت،که به منظور تقديم به مجمع عمومي عادي صاحبان سهام تنظيم گرديده، مورد بررسي اين موسسه قرار گرفته است. با توجه به رسيدگي هاي انجام شده و در نظر داشتن موارد مندرج در ساير بندهاي اين گزارش، نظر اين موسسه به موارد با اهميتي که حاکي از مغايرت اطلاعات مندرج در گزارش مذکور با اسناد و مدارک ارائه شده از جانب هيأت مديره باشد، جلب نشده است.
19. در اجراي ماده 33 دستورالعمل اجرايي مبارزه با پولشويي توسط حسابرسان، رعايت مفاد قانون مزبور و آيين‌نامه‌ها ودستورالعل هاي اجرايي مرتبط، در چارچوب چک ليستهاي ابلاغي مرجع ذيربط و استانداردهاي حسابرسي، مورد ارزيابي اين موسسه قرار گرفته است. در اين ارتباط به استثناي عدم استقرار سيستم مناسب به منظور شناسايي اوليه ارباب رجوع، اين موسسه به موارد با اهميتي حاکي از عدم رعايت قوانين و مقررات ياد شده برخورد نکرده است.

07تیر1396
موسسه حسابرسي بهراد مشار
سمتامضاء كنندهشماره عضویتزمان
شريک موسسه بهراد مشار Majid Reza Birjandi [Sign]8413761396/06/12 11:59:58
مدير موسسه بهراد مشار Farideh Shirazi [Sign]8004581396/06/12 12:04:31