icon

اطلاعات و صورت‌های مالی میاندوره‌ای

EN
شرکت:
بانک قرض الحسنه رسالت  
سرمایه ثبت شده:
500,000
نماد:
وسالت
سرمایه ثبت نشده:
0
کد صنعت (ISIC):
571904
اطلاعات و صورت‌های مالی میاندوره‌ای  6 ماهه منتهی به 1393/06/31 (حسابرسی شده)
سال مالی منتهی به:
1393/12/29
وضعیت ناشر:
ثبت شده پذیرفته نشده
information اطلاعات نمایش داده شده با اطلاعات امضا شده مطابقت دارد

کلیه مبالغ درج شده به میلیون ریال می باشد


گزارش بررسی اجمالی
به هیئت مدیره بانک قرض الحسنه رسالت

1. ترازنامه بانک قرض‌الحسنه رسالت (سهامي عام) در تاريخ 31 شهريور 1393 و صورتهاي سود و زيان و جريان وجوه نقد آن براي دوره مالي شش‌ماهه منتهي به تاريخ مزبور همراه با يادداشت‌هاي توضيحي 1 تا 33 مورد بررسي اجمالي اين موسسه قرار گرفته است. مسووليت صورتهاي مالي ميان‌دوره‌اي با هيأت‌مديره بانک است. مسووليت اين موسسه، بيان نتيجه‌گيري درباره صورتهاي مالي ياد شده براساس بررسي اجمالي انجام شده است.

2. بررسي اجمالي اين موسسه براساس" استاندارد بررسي اجمالي 2410"انجام شده است. بررسي اجمالي اطلاعات مالي ميان‌دوره‌اي شامل پرس‌وجو، عمدتا از مسوولين امور مالي و حسابداري، بکارگيري روشهاي تحليلي و ساير روشهاي بررسي اجمالي است. دامنه بررسي اجمالي به مراتب محدودتر از حسابرسي صورتهاي مالي است و در نتيجه، اين موسسه نمي‌تواند اطمينان يابد از همه موضوعات مهمي که معمولا در حسابرسي قابل شناسايي است، آگاه مي‌شود و از اينرو، اظهارنظر حسابرسي ارايه نمي‌کند.

3. ساير دارايي‌ها در تاريخ ترازنامه، به شرح يادداشت توضيحي 11-1 صورت‌هاي مالي، شامل مبلغ 1,932 ميليارد ريال مانده حساب‌هاي فيمابين با صندوق‌هاي قرض‌الحسنه منتقل شده به بانک مي‌باشد که در پي ساماندهي و انتقال عمليات و برخي از حساب‌هاي صندوق‌هاي مزبور براساس تفاهم‌نامه‌هاي منعقده ايجاد شده است. موارد زير در اين خصوص قابل ذکر است: 1- با وجود انعقاد تفاهم‌نامه با صندوق‌هاي قرض‌الحسنه، انتقال مزايا و مخاطرات و استفاده از بخش عمده‌اي از دارايي‌هاي ثابت صندوق‌هاي مزبور توسط بانک و همچنين اخذ وکالتنامه از صندوق‌ها مبني بر اختيار کامل بانک نسبت به اموال غير منقول ياد شده، تا تاريخ ترازنامه بخشي از دارايي‌هاي ثابت، تسهيلات و ساير دارايي‌هاي صندوق‌هاي انتقالي، در صورت‌هاي مالي بانک منعکس نشده است. همچنين در صورت اعمال مبالغ برآوردي تمامي داراييهاي منتقل نشده در حساب‌هاي فيمابين و با فرض پذيرش مبالغ منظور شده به حساب صندوق‌ها به شرح بند 3-2 زير، چگونگي، نحوه و زمان‌بندي تسويه حداقل حدود مبلغ 1,454 ميليارد ريال از مانده حسابهاي في‌مابين با صندوق‌ها مشخص نيست. 2- مانده مطالبات از صندوق‌هاي مزبور شامل مبلغ 559 ميليارد ريال هزينه مطالبات مشکوک‌الوصول، برآورد کارمزد‌هاي تحقق يافته و آتي تسهيلات انتقالي و هزينه‌هاي جاري قبل از تکميل فرآيند انتقال صندوق‌هاي قرض‌الحسنه مي‌باشد که در سال مالي قبل و دوره مالي مورد گزارش به بدهکار حساب صندوق‌هاي مزبور منظور شده است. از اين بابت تاکنون اعلاميه‌اي توسط بانک براي صندوق‌هاي مزبور ارسال نشده و در تفاهم‌نامه‌هاي منعقد شده نيز نحوه اعمال اينگونه موارد در حساب‌هاي فيمابين مشخص نگرديده است. افزون بر اين، در تفاهم‌نامه‌هاي مزبور، وضعيت سنوات خدمت و ساير مسايل پرسنل انتقالي نيز عمدتا نامشخص است. مضافا درآمدهاي انتقالي به سال‌هاي آتي که در نتيجه انتقال تسهيلات صندوق‌ها به ترتيب اشاره شده در بالا در حسابها ايجاد گرديده به صورت برآوردي و بدون انجام محاسبات به تفکيک تسهيلات، به عنوان درآمد هر سال ثبت مي‌گردد. 3- پاسخ تاييديه مستقل درخواستي اين موسسه از صندوق‌هاي ياد شده، عمدتا دريافت نگرديده و هيچگونه صورت تطبيقي نيز بابت مانده حساب‌هاي في‌مابين با صندوق‌هاي مزبور تهيه نشده است. با توجه به مراتب فوق، تعيين آثار تعديلاتي که احتمالا در صورت رفع موارد ياد شده، نسبت به صورت‌هاي مالي ضرورت مي‌يافت، براي اين موسسه امکان‌پذير نگرديده است.
4. همانگونه که در يادداشت توضيحي 12 صورت‌هاي مالي درج گرديده، مانده بدهي به بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران ("بانک مرکزي") بابت مبادلات فيمابين، بالغ بر 3,797 ميليارد ريال است. براساس تأييديه دريافتي از بانک مرکزي، مانده بدهي بانک به مبلغ 021،4 ميليارد ريال اعلام گرديده که به ميزان 224 ميليارد ريال، بيشتر از مانده طبق دفاتر است. به نظر مديريت بانک و براساس صورت مغايرت تهيه شده، مغايرت مزبور عمدتا ناشي از مشکلات موجود در نرم افزار مورد استفاده در ثبت عمليات شتاب، شاپرک و ساير عمليات بين بانکي مي‌باشد، که تاکنون به طور کامل رفع نگرديده و تعديلات لازم از اين بابت در حساب‌ها ثبت نشده است. تعيين آثار احتمالي حاصل از رفع اين مغايرت‌ها بر صورتهاي مالي، براي اين موسسه امکان‌پذير نگرديده است.
5. صورت ريز تسهيلات اعطايي از محل وجوه اداره شده به مبلغ 3,891 ميليارد ريال (يادداشت توضيحي 28 صورت‌هاي مالي) و صورت مطابقت کارمزدهاي دريافتي با تسهيلات اعطايي از محل وجوه اداره شده به مبلغ 25 ميليارد ريال، به دليل عدم وجود اطلاعات مربوطه در سيستم تسهيلات بانک، جهت انجام بررسي‌هاي لازم به اين موسسه ارايه نگرديده است. از اين‌رو، تعيين آثار تعديلات احتمالي که در صورت دريافت اطلاعات ياد شده، نسبت به صورت‌هاي مالي ضرورت مي‌يافت، براي اين موسسه امکان‌پذير نگرديده است.
6. همانگونه که در يادداشت توضيحي 9 صورت‌هاي مالي درج گرديده، ارزش دفتري دارايي‌هاي ثابت مشهود در تاريخ ترازنامه شامل مبلغ 351 ميليارد ريال ارزش دفتري اثاثه و منصوبات است. به دليل نامشخص بودن محل استقرار دارايي‌ها براساس شماره اموال بانک، اثبات وجود و تماميت آن‌ها از طريق مشاهده عيني براي اين موسسه امکان‌پذير نگرديده است.
7. مغاير با استانداردهاي حسابداري و رويه حسابداري مندرج در يادداشت توضيحي 3-4 صورت‌هاي مالي، طبقه‌بندي تسهيلات اعطايي قرض‌الحسنه جمعا به مبلغ 472،29 ميليارد ريال، به شرح يادداشت توضيحي 7 صورت‌هاي مالي، بدون توجه به وضعيت مشتريان مربوطه و اعمال بررسي‌هاي کيفي، صرفا براساس معيارهاي کمي صورت پذيرفته است. همچنين وثايق ثبت شده در حساب‌ها، با صورت ريز وثايق در سيستم تسهيلات قابليت تطبيق نداشته و در نتيجه ذخيره مطالبات مشکوک‌الوصول بدون اعمال آثار بخشي از وثايق دريافتي، محاسبه و در حساب‌ها منظور شده است.
8. در سال مالي قبل بخش عمده‌اي از زمين، ساختمان‌ها و سرقفلي املاک بانک جمعا ‌ به ارزش دفتري 681 ميليارد ريال، طي مبايعه‌نامه‌هاي جداگانه، به صورت اقساطي (که در زمان مقرر شده نيز وصول نشده است) و با ترک تشريفات مزايده به يکي از شرکت‌هاي وابسته واگذار و از اين بابت مبلغ 128 ميليارد ريال سود در حساب‌ها شناسايي گرديد. براساس استانداردهاي حسابداري، در چنين شرايطي تفاوت بين مبلغ اسمي مابه‌ازاي دريافتني و معادل قيمت نقدي دارايي‌هاي واگذار شده، که منعکس‌کننده بازده مؤثر مبلغ دريافتني است، مي‌بايست در طول دوره وصول مطالبات به عنوان درآمد شناسايي گردد. به دليل عدم دستيابي به قيمت نقدي دارايي‌هاي فروخته شده، تعيين آثار تعديلات لازم از اين بابت بر صورتهاي مالي سال مالي قبل و دوره‌ مالي جاري براي اين موسسه امکان‌پذير نگرديده است.
9. هزينه‌هاي تحقق يافته تا پايان دوره مالي مورد گزارش که در قبال آن ذخيره‌اي در حسابها منظور نگرديده (عمدتا مربوط به ذخيره سنوات و مرخصي کارکنان)، جمعا بالغ بر 20 ميليارد ريال است. در صورت اعمال تعديلات لازم، زيان دوره مالي مورد گزارش به مبلغ مزبور افزايش خواهد يافت.

10. براساس بررسي اجمالي انجام‌شده، به استثناي آثار احتمالي موارد مندرج در بندهاي 3 تا 6 و به استثناي آثار موارد مندرج در بندهاي 7 تا 9، صورت‌هاي مالي ياد شده در بالا، اين موسسه به موردي که حاکي از عدم ارايه مطلوب صورتهاي مالي ياد شده در بالا، از تمام جنبه‌هاي بااهميت، طبق استانداردهاي حسابداري باشد، برخورد نکرده است.

11. موارد زير بدون مشروط نمودن اظهارنظر موسسه به اطلاع مي‌رسد: 1- همانگونه که در يادداشت توضيحي 12 صورت‌هاي مالي درج گرديده، مانده بدهي به بانک مرکزي بابت مبادلات فيمابين بالغ بر 3,797 ميليارد ريال است. مطابق مقررات و رويه‌هاي معمول بانک مرکزي بابت اضافه برداشت، جريمه‌اي روز شمار به ميزان 34 درصد بدهي تسويه نشده از بانک‌ها مطالبه مي‌شود. براساس پاسخ تاييديه مستقل دريافتي از بانک مرکزي، از اين بابت مبلغ 524،2 ميليارد ريال جريمه محاسبه و به بانک اعلام گرديده است. مديريت بانک با توجه به توضيحات مندرج در بند "الف" يادداشت توضيحي 32-1 صورت‌هاي مالي، معتقد است بدهي مزبور عمدتا در پي انتقال تکليفي تعدادي از صندوق‌هاي قرض‌الحسنه به بانک و لزوم تأمين وجوه مربوط به سپرده‌گذاران صندوق‌هاي مزبور ايجاد شده و با توجه به نرخ کارمزد تسهيلات قرض‌الحسنه که به مراتب کمتر از انواع ديگر تسهيلات است، در نهايت مطالبه جريمه مزبور با مذکرات در جريان فعلي منتفي بوده و نيازي به منظور نمودن ذخيره‌ از اين بابت در حساب‌ها نيست. براساس تأييديه دريافتي از بانک مرکزي، موضوع بخشش جريمه به منظور اتخاذ تصميم به شوراي پول و اعتبار منعکس گرديده، لکن نتيجه آن تاکنون مشخص نشده است. 2- همانگونه که در بند "ب" يادداشت توضيحي 32-1 صورت‌هاي مالي افشا شده، موسسه صندوق ضمانت سپرده‌ها براساس ماده 95 قانون برنامه پنجم توسعه و آيين‌نامه ميزان و نحوه دريافت حق عضويت در صندوق ضمانت سپرده‌ها مصوب 23 تير 1392 هيأت وزيران، حق عضويت سالانه معادل دو درصد سرمايه پرداخت شده و حق عضويت خاص معادل 5/1 درصد ميانگين مانده روزانه سپرده‌ها را از بانک مطالبه نموده است. هيات‌مديره بانک با توجه به دلايل اشاره شده در يادداشت مزبور، ذخيره‌اي از اين بابت در حساب‌ها منظور ننموده است. با توجه به اعتراضات انجام شده نسبت به آيين‌نامه مزبور و اعلام بانک مرکزي مبني بر بررسي مجدد آن، تعيين آثار احتمالي ناشي از اين موضوع بر صورت‌هاي مالي، منوط به اعلام نظر نهايي بانک مرکزي است. 3- همانگونه که در يادداشت توضيحي 18-1 صورت‌هاي مالي درج گرديده، نسبت کفايت سرمايه بانک در پايان دوره مالي عمدتا به دليل انتقال عمليات و برخي از حساب‌هاي صندوق‌هاي قرض‌الحسنه به بانک، در حدود 6 درصد کمتر از حد مجاز مقرر آيين‌نامه کفايت سرمايه است. افزون بر اين، زيان انباشته بانک در پايان شهريور ماه 1393 بالغ بر 238 ميليارد ريال است و در صورت تداوم وضعيت سودآوري، احتمالا از 50 درصد سرمايه ثبت شده بانک بيشتر خواهد شد. برنامه‌هاي مديريت بانک براي بهبود اين نسبت و نيز وضعيت مالي و جريان نقدينگي آن در يادداشت توضيحي 33 صورت‌هاي مالي افشا شده است.

12. بانک در سال مالي قبل به استناد قرارداد منعقده، 87 سهم مشاع از يکصد سهم دو قطعه زمين جمعا ‌به متراژ 580 متر مربع همراه با بناي احداثي در آنها را به مبلغ 915 ميليارد ريال از شخص ثالث با وکالت شرکت پويش ثمين (اشخاص وابسته) خريداري نموده بود. اگرچه در قرارداد مزبور از حقوق صنفي، کسبي و سرقفلي اين املاک نيز به عنوان بخشي از دارايي‌هاي مورد معامله نام برده شده، لکن در سند رسمي تنظيم شده در دفترخانه ثبت اسناد رسمي، حقوق صنفي، کسبي و سرقفلي اين املاک به صراحت از املاک مورد معامله مستثني گرديده و تاکنون نيز مدارکي بابت انتقال آن به اين موسسه ارايه نشده است. همچنين برخي از اسناد مالکيت اموال غيرمنقول واگذار شده، موضوع بند 9 فوق، که مقرر شده در پايان اقساط به نام خريدار منتقل گردد و اموال منتقل شده از صندوق‌ها، به صورت رسمي به نام بانک نيست.
13. تعيين تکليف واريزهاي نامشخص سنواتي به مبلغ 16 ميليارد ريال منعکس در يادداشت توضيحي 16 صورتهاي مالي که از صندوقهاي قرض‌الحسنه به بانک منتقل شده، ضروري است.

06اسفند1393
موسسه حسابرسي تدوين و همکاران
سمتامضاء كنندهشماره عضویتزمان
شريک موسسه تدوين و همکارانAhmad Sabet Mozaffari8001861393/12/27 15:56:03
مدير موسسه تدوين و همکاران Alireza Khalegh [Sign]8110081393/12/27 16:05:02