icon

اطلاعات و صورت‌های مالی میاندوره‌ای تلفیقی

EN
شرکت:
ملي صنايع مس ايران
سرمایه ثبت شده:
101,400,000
نماد:
فملي
سرمایه ثبت نشده:
0
کد صنعت (ISIC):
272006
اطلاعات و صورت‌های مالی میاندوره‌ای تلفیقی  6 ماهه منتهی به 1398/06/31 (حسابرسی شده)
سال مالی منتهی به:
1398/12/29
وضعیت ناشر:
پذيرفته شده در بورس تهران
information اطلاعات نمایش داده شده با اطلاعات امضا شده مطابقت دارد

کلیه مبالغ درج شده به میلیون ریال می باشد


گزارش بررسی اجمالی
به هیئت مدیره ملي صنايع مس ايران

1. 1-صورت وضعيت هاي مالي تلفيقي گروه و شرکت ملي صنايع مس ايران (سهامي عام) در تاريخ 31 شهريورماه 1398 و صورتهاي سود و زيان،سود و زيان جامع، تغييرات در حقوق مالکانه و جريان هاي نقدي گروه و شرکت براي دوره مالي شش ماهه منتهي به تاريخ مزبور، همراه با يادداشت¬هاي توضيحي يک تا 45 پيوست، مورد بررسي اجمالي اين مؤسسه قرار گرفته است. مسئوليت صورتهاي مالي ميان دوره¬اي با هيأت مديره شرکت است.مسئوليت اين مؤسسه، بيان نتيجه¬گيري درباره صورتهاي مالي ياد شده براساس بررسي اجمالي انجام شده، است.

2. 2-به استثناي محدوديت¬ مندرج در بند 8، بررسي اجمالي اين مؤسسه براساس "استاندارد بررسي اجمالي 2410"، انجام شده است. بررسي اجمالي اطلاعات مالي ميان دوره‌اي شامل پرس و جو، عمدتا از مسئولين امور مالي و حسابداري و بکارگيري روشهاي تحليلي و ساير روشهاي بررسي اجمالي است. دامنه بررسي اجمالي به مراتب محدودتر از حسابرسي صورتهاي مالي است و در نتيجه، اين مؤسسه نمي‌تواند اطمينان يابد از همه موضوعات مهمي که معمولا در حسابرسي قابل شناسايي است، آگاه مي‌شود و از اين¬رو، اظهارنظر حسابرسي ارائه نمي‌کند.

3. 3-داراييهاي جاري گروه به شرح يادداشتهاي توضيحي 18 الي20 صورتهاي مالي، شامل مبلغ 234ر3 ميليارد ريال (شرکت اصلي 027ر3 ميليارد ريال) اقلام راکد و سنواتي مي¬باشد که اقدامات شرکت درخصوص وصول مطالبات و تسويه آنها منجر به نتيجه نشده است. اگرچه ايجاد ذخيره مازاد بر مبلغ 421 ميليارد ريال ذخيره موجود درصورتهاي مالي مورد گزارش ضرورت دارد ليکن، به دليل نامشخص بودن چگونگي بازيافت کامل مطالبات مزبور، تعيين ميزان ذخيره مازاد مورد نياز و آثار مالي ناشي از آن بر صورتهاي مالي مورد گزارش، در شرايط حاضر براي اين موسسه مقدور نمي‌باشد.
4. 4-طبق مفاد استانداردهاي حسابداري، شناسايي آثار مالي ناشي از تعهدات تحقق يافته شرکت اصلي درخصوص مزاياي بازنشستگي کارکنان و افشاي اطلاعات لازم از اين بابت درصورتهاي مالي ضروري مي‌باشد. دراين خصوص، همانطور که در يادداشت توضيحي 3-2-18 صورتهاي مالي منعکس است، شرکت در دوره مالي مورد گزارش مبلغ 600 ميليارد ريال هزينه اکچوئري و همچنين مبلغ 945 ميليارد ريال بابت هزينه‌هاي درمان و ساير هزينه‌هاي کارکنان بازنشسته در حسابها منظور و نسبت به پرداخت مستقيم هزينه حقوق و مزاياي بازنشستگان اقدام نموده است. مضافا ، آخرين وضعيت مالي صندوق بازنشستگي کارکنان مس به منظور سنجش توان ايفاي تعهدات در قبال بازنشستگان و مستمري بگيران، مورد ارزيابي و اکچوئري قرار گرفته و ميزان کسري منابع صندوق براي ايفاي تعهدات در قبال بازنشستگان مبلغ 865ر9 ميليارد ريال تعيين شده که مي بايست ذخيره لازم در صورتهاي مالي منظور گردد. در صورت اعمال تعديلات لازم از اين بابت، سود انباشته پايان دوره مورد گزارش و سرفصل ذخاير هر کدام به مبلغ اخيرالذکر به ترتيب کاهش و افزايش خواهد يافت.
5. 5-به شرح يادداشت توضيحي 33 صورتهاي مالي، ماليات عملکرد سال 1397 و دوره مالي مورد گزارش شرکت اصلي براساس سود ابرازي و پس از اعمال معافيتهاي قانوني، به مبلغ 936ر2 ميليارد ريال محاسبه و يا پرداخت شده است. همچنين دفاتر سال 1397 و دوره مورد گزارش شرکت اصلي از حيث ماليات بر ارزش افزوده رسيدگي نگرديده و بر اساس برگ قطعي اعلام شده سال 1392 مبلغ 723 ميليارد ريال بابت اصل و جرايم متعلقه ماليات بر ارزش افزوده مطالبه شده که شرکت ضمن پرداخت 142 ميليارد ريال بابت اصل بدهي سال ياد شده و نيز طرح دعوي نزد ديوان عدالت اداري، از بابت سالهاي اخيرالذکر ذخيره اي در حسابها منظور ننموده است. مضافا ، شرکت ذخيره‎اي از بابت تبصره 5 ماده 43 قانون برنامه ششم توسعه کشور در خصوص اختصاص حداکثر تا يک درصد فروش، علاوه بر عوارض آلايندگي به منظور جبران خسارتهاي ناشي از فعاليت‎هاي معدني، اقدام ننموده است. با توجه به مراتب فوق و سوابق شرکت و نيز سايـر شرايط و مقررات مندرج در قوانين مالياتي، به نظر اين موسسه، انجام تعديلاتي بابت شناسايي تعهدات مازاد شرکت بر صورتهاي مالي مورد گزارش ضرورت دارد ليکن، تعيين ميزان آن پس از مشخص شدن نتيجه اعتراضات شرکت و بررسي و اعلام نظر نهايي مراجع ذيصلاح، در خصوص سالهاي رسيدگي نشده امکان‌پذير مي‌باشد.
6. 6-به شرح يادداشت توضيحي 1-1-28 صورتهاي مالي، طي دوره مالي مورد گزارش شرکت فرعي صنعتي و معدني موليبدن مس آذربايجان (سهامي خاص) تعداد 769 ميليون سهم ( معادل 163ر3 ميليارد ريال) از سهام شرکت اصلي در خارج از بورس اوراق بهادار و طي مبايعه نامه تنظيمي از موسسه صندوق بازنشستگي شرکت ملي صنايع مس ايران خريداري نموده است که بر اساس ماده 36 احکام دائمي برنامه‌هاي توسعه اي کشور معامله مزبور فاقد اعتبار مي‌باشد. به نظر اين موسسه، انجام تعديلاتي از اين بابت بر صورتهاي مالي مورد گزارش ضرورت دارد ليکن، تعيين آثار آن در شرايط حاضر براي اين موسسه امکان پذير نمي‌باشد.
7. 7-با توجه به آئين¬نامه اجرايي هيات وزيران، اکثر کارکنان شاغل در شرکت مشمول طرح مشاغل سخت و زيان آور مي‌باشند. طبق مفاد طرح مزبور اعمال 4 درصد ذخيره به ميزان مستمري برقراري نسبت به سنوات خدمت مشمولين ضرورت دارد که ذخيره اي از بابت آن در حسابها منظور نگرديده است. به نظر اين موسسه، اگرچه اعمال تعديلاتي از اين بابت ضرورت دارد، ليکن به دليل فقدان اطلاعات و مستندات کافي در اين خصوص، تعيين آثار مالي آن بر صورتهاي مالي مورد گزارش در شرايط حاضر براي اين موسسه مقدور نمي¬باشد.
8. 8-در تهيه صورتهاي مالي تلفيقي گروه، صورتهاي مالي شرکت‌ فرعي واحد مورد گزارش در خارج از کشور اعمال نشده است. همچنين صورتهاي مالي دو شرکت فرعي خارجي صندوق بازنشستگي شرکت ملي صنايع مس ايران که برخي از عمليات ارزي شرکت از طريق اين دو شرکت صورت مي‌پذيرد جهت دوره مورد گزارش در اختيار اين موسسه قرار نگرفته است. با توجه به مراتب فوق، تعيين آثار مالي تعديلات احتمالي که در صورت رفع محدوديت‌هاي مذکور بر صورتهاي مالي مورد گزارش ضرورت مي‌يافت، در شرايط حاضر براي اين موسسه مقدور نمي‌باشد.

9. 9- براساس بررسي اجمالي انجام شده، به استثناي آثار موارد مندرج دربندهاي 3 الي 7 و همچنين به استثناي آثار تعديلاتي که احتمالا در صورت نبود محدوديت‌ مندرج در بند 8 ضرورت مي‌يافت، اين مؤسسه به مواردي که حاکي از عدم ارائه مطلوب صورتهاي مالي ياد شده در بالا، از تمام جنبه‌هاي با اهميت، طبق استانداردهاي حسابداري باشد، برخورد نکرده است.

10. 10-نتيجه گيري اين موسسه در اثر مفاد بندهاي 1-10 الي6-10 زير، مشروط نشده است: 1-10- رويه شرکت در ارتباط با فروش صادراتي در يادداشت توضيحي 6-5 صورتهاي مالي به طور کامل افشا شده است. اثرات احتمالي ناشي از مبلغ فروش محصولات صادره براساس نرخ فروش بورس فلزات لندن (LME) و درصد تعيين شده عيار پس از طي دوره قيمت‌گذاري مشخص مي‌گردد. 2-10- به شرح يادداشت توضيحي 3-5 صورتهاي مالي، با توجه به تحريم‌ها و محدوديت‌هاي بين‎المللي و اثرات آن بر فعاليت¬هاي شرکت، شرايط و نرخ¬هاي فروش محصولات و تبديل وجوه ارزي حاصل از فروشهاي صادراتي از طريق شرکتهاي تراستي و صرافي¬ها، مبتني بر مصوبات و تائيد مراتب توسط مديريت شرکت بوده است. همچنين به شرح يادداشت توضيحي 7-18 صورتهاي مالي مانده مطالبات نزد يکي از شرکت هاي تراستي در پايان دوره مورد گزارش بالغ بر 605 ميليون يوآن گرديده است که به دليل موانع ناشي از تحريم‌ها تسويه نشده است. 3-10- همانگونه که در يادداشتهاي توضيحي 3-13 و 1-21 صورتهاي مالي منعکس است، دارائيهاي ثابت مشهود (به استثناي زمين) و موجودي مواد و کالاي گروه و همچنين بخشي از پروژه‌هاي در جريان شرکت جمعا به بهاي تمام شده 949ر130 ميليارد ريال، تا سقف مبلغ 079ر82 ميليارد ريال از پوشش بيمه¬اي برخوردار مي¬باشد. 4-10- همانگونه که در يادداشتهاي توضيحي 2-5-13 و 3-5-13 صورتهاي مالي منعکس گرديده، اجراي پروژه مس تفت از سوي سازمان محيط زيست مورد تعليق قرار گرفته که در حال حاضر اقدامات مديريت براي رفع نواقص و ايرادات مطرح شده توسط سازمان مزبور در حال پيگيري مي‌باشد. همچنين عمليات اجرايي پروژه چاه فيروزه به شرکت توسعه صنايع و معادن گهر مس (شرکت فرعي) واگذار گرديده است و آخرين وضعيت بهره‌برداري از قطعات خريداري شده از شرکت Flsmidth براي پروژه‌هاي شرکت به شرح يادداشت توضيحي 1-5-13 صورتهاي مالي مي‌باشد. مضافا ، آخرين وضعيت موجودي سنگ اکسيد در مجتمع سونگون به مبلغ 330ر3 ميليارد ريال به شرح يادداشت توضيحي 2-21 صورتهاي مالي مي‌باشد که استفاده از آن منوط به راه‌اندازي واحد ليچينگ در آن مجتمع به شرح يادداشت توضيحي 4-5-13 مي‌باشد. 5-10- وضعيت ارزي شرکت، شامل مبالغ حاصل از صادرات، ميزان فروش ارز در سامانه نيما، واردات از محل صادرات، مانده نزد مشتريان و وضعيت داراييها و بدهي‌هاي ارزي در يادداشت‌ توضيحــي 42 صورتهاي مالي ارائه شده است. با توجه به شرايط بازار ارز، مانده‌‌هاي ارزي منعکس در صورتهاي مالي مورد گزارش بر اساس نرخهاي ارز بازار ثانويه (نرخ خريد و فروش ارز در سامانه نيما) تسعير و شناسايي گرديده است. مضافا ، وضعيت تعهدات واحد مورد گزارش در ارتباط با ارز حاصل از صادرات و رعايت مصوبات هيات وزيران و بخشنامه هاي بانک مرکزي در يادداشت توضيحي 1-3-42 صورتهاي مالي ارائه گرديده که قطعيت آن منوط به بررسي و اعلام نظر کارگروه منتخب پيش‌بيني شده در مصوبات هيات وزيران مي باشد 6-10- رويه شرکت در خصوص نحوه محاسبه، پرداخت و يا ذخيره حقوق و عوارض دولتي به سازمان صنعت، معدن و تجارت به صورت مشروح در يادداشت توضيحي 1-1-30 صورتهاي مالي منعکس شده است. در اين رابطه اعتراض‌هاي شرکت در خصوص نحوه محاسبه حقوق و عوارض دولتي به سازمان مزبور و کاهش تعهدات شرکت (مبلغ در پايان دوره مورد گزارش 168ر18 ميليارد ريال) توسط مديريت پيگيري مي‌گردد و قطعيت مبلغ بدهي منوط به نتيجه پيگيري‌هاي شرکت مي‌باشد.

11. 11-مسئوليت "ساير اطلاعات" با هيات مديره شرکت است. "ساير اطلاعات" شامل اطلاعات موجود در گزارش تفسيري مديريت است. اظهارنظر اين موسسه نسبت به صورتهاي مالي، در برگيرنده اظهارنظر نسبت به "ساير اطلاعات" نيست و نسبت به آن هيچ نوع اطميناني اظهار نمي شود. در ارتباط با حسابرسي صورتهاي مالي، مسئوليت اين موسسه مطالعه "ساير اطلاعات" به منظور شناسايي مغايرت‌هاي با اهميت آن با صورتهاي مالي يا با اطلاعات کسب شده در فرآيند حسابرسي و يا تحريف‌هاي با اهميت است. در صورتيکه اين موسسه به اين نتيجه برسد که تحريف با اهميتي در "ساير اطلاعات" وجود دارد، بايد اين موضوع را گزارش کند. اين موسسه به اين نتيجه رسيده است که "ساير اطلاعات" حاوي تحريف‌هاي با اهميت به شرح بندهاي 3 الي 7 اين گزارش مي باشد. ضمنا ، همانطور که در بخش "مباني نتيجه گيري مشروط" توضيح داده شده است، در تاريخ صورت وضعيت مالي، اين موسسه به دليل عدم دسترسي به اطلاعات مربوط به بند 8 اين گزارش، نتوانسته است شواهد کافي و مناسب در اين خصوص دست آورد. از اين رو، اين موسسه نمي‌تواند نتيجه‌گيري کند که " ساير اطلاعات" درارتباط با اين موضوعات حاوي تحريف با اهميت است خير. لازم به ذکر است، اطلاعات مالي آتي مندرج در فرمهاي پيش‌بيني شده توسط سازمان بورس و اوراق بهادار در ساير اطلاعات که مي بايستي در چهارچوب گزارشگري اطلاعات مالي آتي مورد بررسي و اظهارنظر قرار گيرد، در چهارچوب گزارشگري در مورد ساير اطلاعات، توسط اين موسسه مورد بررسي و اظهارنظر قرار نگرفته است.

12. 12-در ارتباط با رعايت مقررات و ضوابط حاکم بر شرکتهاي پذيرفته شده در سازمان بورس و اوراق بهادار، دستورالعمل¬هاي مربوط به افشاي اطلاعات مورد بررسي اين موسسه قرار گرفته است. به استثناي عدم ارسال به موقع تصميمات مجمع عمومي عادي صاحبان سهام، ارائه به موقع اطلاعات وضعيت عمليات ماهانه، تهيه صورت هاي مالي شرکت فرعي واحد مورد گزارش در خارج از کشور براساس استانداردهاي حسابداري ايران و عدم افشاي فوري تغييرات اعضاي هيات مديره، اين موسسه به موارد با اهميت ديگري که حاکي از عدم رعايت مقررات و ضوابط مربوط باشد، برخورد نکرده است. مضافا ، تطبيق کامل شرايط شرکت با مفاد دستورالعمل حاکميت شرکتي شرکتهاي پذيرفته شده در سازمان بورس اوراق بهادار (تاريخ ابلاغ 12 آبان 1397) و رعايت کامل مفاد آن، از جمله تشکيل کميته انتصابات، افشاي اقدامات انجام شده در خصوص رعايت اصول حاکميت شرکتي و افشاي حقوق و مزاياي مديران اصلي در گزارش تفسيري مديريت و نيز ممنوعيت خريد سهام شرکت اصلي توسط شرکتهاي فرعي، ضرورت دارد.

13آذر1398
موسسه حسابرسي بهراد مشار
سمتامضاء كنندهشماره عضویتزمان
شريک موسسه بهراد مشار Reza Yaghoubi [Sign]8110981398/09/13 18:08:38
شريک موسسه بهراد مشار Majid Reza Birjandi [Sign]8413761398/09/13 18:13:06
مدير موسسه بهراد مشار Farideh Shirazi [Sign]8004581398/09/13 18:16:36